Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 24.06.2021. 12:12

Odluka o pripremi i izgradnji VE Poklečani 132 MW

Izvor: Službene novine Federacije BiH, 23.06.2021.

Službene novine Federacije BiH, broj 49/21, (23.6.2021.)

 

Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), u vezi sa tač. X. i XI. Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 8/10, 34/11, 20/15 i 89/17), na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 270. sjednici, održanoj 16.06.2021. godine, donosi

 

ODLUKU

O PRIPREMI I IZGRADNJI VE POKLEČANI 132 MW


 

I.

Utvrđuje se obaveza Javnom preduzeću "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar (u daljnjem tekstu: JP "Elektroprivreda HZ HB") da u svojstvu nosioca aktivnosti pripreme i realizacije izgradnje elektroenergetskog objekta: VE Poklečani 132 MW, nastavi i intenzivira aktivnosti.
 

II.
Zadužuje se JP "Elektroprivreda HZ HB" da na području općine Posušje formira posebnu organizacionu jedinicu za izgradnju.

 

III.
Zadužuje se JP "Elektroprivreda HZ HB" da pripremi Plan finansiranja izgradnje VE Poklečani i pratećih objekata (sa strukturom izvora finansiranja, udjelom izvora u finansiranju, dinamikom utroška sredstava i sl.) vodeći računa da će se izgradnja VE Poklečani finansirati po modelu koji predviđa angažiranje vlastitih i kreditnih sredstava (iz dobiti, amortizacije i/ili kombinacija sa kreditom banaka, međunarodnih fondova, međunarodnih finansijskih institucija i sl.).

 

IV.

Zadužuje se JP "Elektroprivreda HZ HB" da pripremi dinamički Plan pripreme i izgradnje VE Poklečani, vodeći računa o sljedećim okvirnim rokovima:

- nastavak pripremnih aktivnosti - danom stupanja na snagu ove odluke,

- završetak izgradnje - 2024. godine.

 

V.

Zadužuje se JP "Elektroprivreda HZ HB" da u skladu sa važećim zakonima o koncesijama, kod nadležnih kantonalnih/općinskih organa ishodi potrebne akte za izgradnju VE Poklečani.
 

VI.
 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati i koordinira sve aktivnosti od istražnih radova, izrade investiciono - tehničke dokumentacije, pribavljanja neophodnih upravnih dozvola, odobrenja i saglasnosti, izgradnje objekata i puštanja u pogon, te da o progresu navedenih aktivnosti redovno informira Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon usvajanja informacije iz stava (1) ove tačke, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će o provedenim aktivnostima informisati Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII.
 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pripremi i izgradnji VE Poklečani 72 MW ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/10).
 

VIII.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
 

V. broj 1013/2021
16. juna 2021. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: